Tre førstereisende til smilets kyst

Tekst: Gitte, Kari og Ingun

Endelig ble det vår tur til å reise til Gambia. Vi var 15 spente og forventningsfulle som møttes på Gardermoen. Første etappe gikk til Stockholm, og derfra til Gambia. Hva ville vi få se og oppleve?

Vårt bekjentskap/vennskap startet i et lite rom på et motell ved Arlanda kvelden/natten før avreise til Gambia. Rommet var knøtt lite, men alle fikk plass. Senger, bord og noen stoler ble tatt i bruk, så det ble rimelig intimt. Det ble ikke mye søvn den natten, men alle ble godt kjent. Avreise fra motellet var kl. 04.15.

Flyturen var lang, men den gikk greit. Det ble nok et aldri så lite sjokk for de fleste da vi gikk av flyet. Fra iskalde minus 18 i Norge til 35 varmegrader i Banjul var nok litt i overkant for flere av oss. Vi ble likevel fort vant til varmen.

 

Første møte med gambierne var på flyplassen, og det var nok litt annerledes enn den erfaringen vi senere fikk. Her var alt veldig militært og strengt. Ikke mye smil å spore, men det fikk vi massevis av senere under oppholdet. Ikke for ingenting at landet blir kalt for ”smilets kyst” (The smiling coast).

Hotell Cape Point var en positiv overraskelse. Hotellområdet var rent og pent, og ingen ”ekle” småkryp var å se. Vårt gode bekjentskap fra kvelden før ble kronet med at Ingun fikk dele rom med mamma Kari, og datter Gitte. Det ble et veldig hyggelig opphold, da vi alle var nysgjerrige på alt det nye vi fikk se og oppleve. Kveldene ble alltid avsluttet på sengekanten eller bassengkanten med en gjennomgang av alt vi hadde opplevd den dagen.

Et av høydepunktene var da vi var på Rex. For en utrolig positiv overraskelse!fadder og fadderbarn møtes

 

Vet ikke helt hva vi hadde ventet oss, men gleden var stor da vi – etter å ha kjørt bil gjennom noen av de fattigste stedene – kom fram til skolen og fikk se og oppleve hvilken utrolig jobb som blir nedlagt av lærere og ansatte. Ikke minst den jobben Venche og Oddvar gjør. Vi hadde bare hørt om disse flotte menneskene som bruker så mye av seg selv til dette prosjektet. Å få være en del av dette er jo helt fantastisk. Ikke minst med tanke på hvor lite vi som faddere bidrar med for å holde dette i gang. Et bidrag som betyr så mye for så mange. Å være fadder og få møte fadderbarnet sitt var en stor berikelse. Kari hadde ikke fadderbarn fra før. For henne var det som det naturligste i verden å få et fadderbarn. Hun fikk lille Lotta på 4 år, en jente som sjarmerte henne i senk.


Lesebrev

Under vårt besøk på skolen fikk vi gleden av å dele ut det som var sendt ned med containere tidligere, og som var grovsortert av Venche og Oddvar. Vi var utrolig imponert over organiseringen, og det gjorde utleveringen lettere for oss. Vi fikk også gleden av å oppleve to håndballkamper, og se den flotte banen som Protector Forsikring og Ketil har sponset, og hvor Ketil har lagt ned et fremragende arbeid. Det å se spillere som viser slik glede var stort å få med seg. Hvem hadde ventet å få med seg en håndballkamp i Gambia liksom….

Lørdag 23. januar var den store jubileumsdagen, hvor vi stilte i nyinnkjøpte kjoler fra skolens systue. Dagen startet med at vi alle – store og små – gikk i tog i området utenfor skolen.

Til dagens jubileumsfest stod den nybygde paviljongen ferdig. Her ble det taler og underholdning av elever og ledere. Selv gambisk TV var til stede. Og om kvelden var det fest for oss faddere sammen med lærere og ansatte ved skolen.Lesebrev3

Det ble også tid til fritidsaktiviteter. Vi fikk en spennende og interessant guiding av Ensa, som viste oss rundt på steder vi sikkert ikke hadde fått oppleve uten han. Det gjorde sterkt inntrykk å se fattigdommen i området. Men til tross for fattigdom, alle vi møtte var blide og hyggelige. Alle vi snakket med ville gjerne fortelle oss om livet de levde, og hvilke forventninger de har til seg selv og fremtiden – selv om det selvfølgelig var ganske begrenset.

Vi fikk også med oss en flott overnatting på Jungel Beach Resort. Venche og Oddvar hadde ordnet med underholdning på stranden utover kvelden, med trommer og afrikansk dans rundt bålet, en helt magisk kveld.

Dette er en tur som vi absolutt vil anbefale alle, og vi er helt sikre på at dette ikke blir vår siste tur. Til slutt vil vi takke alle dere som frivillig jobber med Venner av Life, dere gjør en fantastisk jobb.

Vi er utrolig stolte og glade for å være en del av dette.