#Gambia has decided

Diktator gjennom 22 år Yahya Jammeh forstod nok tidlig at hans popularitet ikke var i flertall hos Gambias befolkning. Så i april når opposisjonen begynte å røre på seg med små fredelige demonstrasjoner ble politiet sendt ut.

Tekst: Ketil Moen

Lørdag 16. april 2016 ble over 100 personer arrestert og fengslet. De aller fleste av dem var kommet dit som tilskuere. Blant disse var Lamin, vår gode venn og sjåfør gjennom mange år, samt en av opposisjonslederne og et stort antall med kvinner. Noen uker senere ble alle dømt til 3 års fengsel. Det er jo lett å forstå at det ikke ble flere demonstrasjoner frem mot valget som skulle avholdes 21. desember samme år.

I november forsøkte jeg å besøke Lamin i fengselet ved Denton Bridge. 2 ganger denne uken ble jeg avvist høflig med ganske tvilsomme argumenter. Selv om jeg kom sammen med Lamins bror, var de ikke særlig interessert i å slippe inn en hvit mann. Onsdag 9. november, på vei fra skolen i Fagikunda mot Cape Point, entrer jeg Kairaba avenue inn fra West Field. Da kommer det mot meg den største ansamling av mennesker jeg noen gang har sett i Gambia. Flere hundrede tusen på biltak, på lastebiler og til fots med fløyter, bannere og røde kort i hele gatas bredde. Under den neste halvtimen fikk jeg opplyst at det var feiring av nominasjonen for opposisjonenes kandidat Adama Barrow (utvalgt av de 7 opposisjonspartiene). En utrolig opplevelse, og med et håp om at noe muligens kunne forandre Gambias fremtid. Mot slutten av november var nok stemningen noe spent frem mot valgdagen 1. desember, så jeg var vel redd for at Jammeh, som så mange ganger tidligere, ville både true og kjøpe til seg stemmer.

Foto: Oddvar og Venche sammen med Gambias nye president, Adama Barrow.

Storslått seier

Under opptellingen den 2. desember var det ikke til å tro at Barrow var vinner med 263.515 stemmer. Mot Jammehs 212.099 stemmer og Kandeh Mamma sine 102.969 stemmer. Først gratulerte Jammeh og APRC Barrow med seieren og lovet å fratre den 18. januar 2017. Noen dager senere ble Lamin og de andre demonstrantene løslatt. Utpå nyåret, da datoen nærmet seg, ble tonen en annen fra den avtroppende diktatoren. Valget måtte nå underkjennes! Under de neste ukene med sterke anmodninger fra nabolandenes ledere om å fratre fredelig, nektet han stadig. Noen dager før skjebnedagen 18. januar 2017 innførte han unntakstilstand og den nyvalgte presidenten Barrow, ble uttransportert til nabolandet Senegal.

Nå ble anmodningen fra den Vestafrikanske unionen omgjort til trusler om at han måtte fratre, ellers ville ECOWAS styrkene komme og avsette han ved makt. Jammeh, som har vært enehersker i Gambia de siste 22 årene, gav dem klar beskjed om at det i så fall ville være en invasjon og ba dem på sin måte om å holde seg unna. Så kom dagen den 18. januar og UD i Norge hadde allerede frarådet alle reiser til Gambia. Min billett den 20. januar måtte avbestilles og det var vel akkurat da helt greit. Som vi videre så på tv ble jo stort sett alle turister sendt hjem disse dagene. Det er mulig at Venche og Oddvar ikke hadde fått noen beskjed, eller rett og slett overhørte UDs anmodning. De ble i hvert fall igjen i Fagikunda for å passe på skolen og staben.

Nå hadde Jammeh en siste mulighet og fikk besøk av presidenten fra Mauritania, som ankom i eget fly, men heller ikke dette møtet førte frem. Nå var særlig Senegals tålmodighet slutt og tunge militære kjøretøy med velarmerte soldater rullet nå inn mot statshuset i Banjul. Fristen var kl. 12.00 denne formiddagen og da kom presidenten fra Mauritana igjen og denne gangen med støtte fra Guineas leder. De startet å forhandle med Jammeh om å trekke seg på en fredelig måte. Klokken ble 12.00 og ny frist ble satt til kl. 16.00. Etter at også denne fristen ble overtrukket ble det etterhvert klart at de Gambiske styrkene ikke ville løfte våpen for å forsvare eks-presidenten. For som general Badje sa, nå er vi under kommando av Gambias nye president, Barrow. Når Jammeh nå forstod at han var ganske alene, valgte han å ta imot tilbudet om asyl i Guinea Equatiorial.

En siste grådig handling

Kvelden Jammeh forlot Gambia tømte han statskassen for 11 millioner dollar og tok samtidig med seg en mengde verdifulle gjenstander, som luksusbiler etc. Dette bare for å understreke sin grådighet, noe han til fulle har vist i de årene han har regjert med hard hånd. Uansett er den epoken over. Adama Barrow som har valgt en demokratisk linje og en ny vei for Gambia, har sagt at han vil holde nyvalg allerede etter 3 år. Dette fordi han representerer alle de 7 opposisjons partiene.